Verzorgingsrichtlijn – Testudo hermanni boettgeri


Herkomst: In grote delen van de Balkan.
Soort/ondersoort: De Testudo hermanni boettgeri is de Oostelijke ondersoort. De Westelijke ondersoort staat gekend als de Testudo hermanni hermanni.
Biotoop / habitat: Weiden, struiken en open boshellingen, oude wijn- en olijfgaarden
Wetgeving: Cites Appendix II, Europa Bijlage A. Positieflijst Vlaanderen: Ja.
Maximale lengte: (cm) 35 cm
Maximaal gewicht (kg) 3-3,5kg
Levensverwachting: (jaren) 50+

 Verblijf


Type Verblijf: Goed beplant buitenverblijf met kas, eventueel verwarmd.
Aantal dieren: 1
Oppervlakte (m²): Minimum 6m2
Hoogte (m): 0,3m
Gemiddelde per dier (m²): 1,5m2

 


Temperatuur (°C): Zomer min: 15 zomer max: 35. Nacht temperaturen: Boven het vriespunt.
Winterslaap: Ja, deze soort houdt in zijn natuurlijke habitat een winterslaap. In gevangenschap blijkt een winterslaap een belangrijk deel te zijn voor het welzijn van het dier. Indien geen winterslaap door bijvoorbeeld ziekte, moeten dezelfde temperaturen gehandhaafd worden als zomertemperaturen.
Luchtvochtigheid (%): Microklimaten dienen gecreëerd te worden in hun buitenverblijf met hogere luchtvochtigheid. Bv onder een struik
Bodembedekking: Tuinaarde, bosgrond, zavel, sunsplit of dunne dolomiet, eventueel gemixt.
Inrichting verblijf: Gevarieerd, zon- en schaduwplekken, schuilplekken, onoverzichtelijk met keien en stronken, gevarieerde beplanting.
Voedsel: Zoveel mogelijk natuurlijke kruiden zoals, paardenbloem, brand- en dovenetel, weegbree, zevenblad, look zonder look,.. Andijvie en Witloof dienen aangevuld te worden met Heucobs/Agrobs.
UV-licht: De regel blijft een buitenverblijf, De zon valt niet te vervangen, indien voor speciale doeleinden kan binnen; een goede UVB lamp met voorschakelapparaat en niet te droog houden zijn dan belangrijk.

Aanbevelingen voor de kweek:

Voor het kweken is het van belang dat de dieren in een groep van minimaal één man met minstens 3 vrouwen wordt gehouden. Vochtige ca. 25 cm diepe leem/zand plekken dienen aanwezig te zijn voor het leggen van eieren. Als voer moet zoveel mogelijk natuurlijke, wilde kruiden gevoerd worden en zo min mogelijk gekweekte groentes en fruit. Voor een goede kweek is een winterrust/winterslaap noodzakelijk.

Het opkweken van de jongen is probleemloos; De huisvesting dient hetzelfde te zijn als ouderdieren, doch kleiner. Voedsel is het zelfde als voor de ouders, doch klein gesneden. Beschermingsmaatregelen dienen getroffen te worden om nakweek of jonge dieren te beschermen tegen kraaien, eksters, en eventuele andere (huis)dieren..


Literatuur:

www.testudo-farm.de
Wolfgang Wegehaupt – Mediterranean Tortoises, Where and how they live in the world
Wolgang Wegehaupt – Naturalistic Keeping and Breeding of Hermann’s Tortoises
www.hermannihaven.com
www.trionyx.nl - Verscheidene artikels

Ga naar boven