logo

 

 

Verzorgingsrichtlijn - Testudo hermanni hermanni
                                     
Herkomst: Zuid-Frankrijk, Corsica, de Balearen en het Alberagebergte, Zuid- en Centraal-Italie en de eilanden Sicilië en Sardinië
Soort/Ondersoort:  Testudo hermanni hermanni is de westelijke ondersoort. De oostelijke ondersoort staat gekend als Testudo hermanni boettgeri.
Biotoop / habitat: Weiden, struiken en open boshellingen, oude wijn- en olijfgaarden
Maximale lengte: (cm) 25 cm
Maximaal gewicht (kg) rond de 1-1,5 kg
Levensverwachting: (jaren) 50+


Wetgeving


CITES:
Appendix II
Europese Verordening: Bijlage A
Positieflijst Vlaanderen: Ja

Verblijf 


 


Beschrijving en inrichting verblijf: Goed beplant buitenverblijf met kas, eventueel verwarmd. Gevarieerd, zon- en schaduwplekken, schuilplekken, onoverzichtelijk met keien en stronken, gevarieerde beplanting.
Oppervlakte (m²): Minimum 6m2
Gemiddeld extra oppervlakte per dier (m²): 1,5m2
Hoogte omranding verblijf (m): 0,3m
Temperatuur (°C): Zomer min: 15 zomer max: 35. Nacht temperaturen: Boven het vriespunt 
Winterslaap: Ja, deze soort houdt in zijn natuurlijke habitat een winterslaap. Duur hangt af van lokaliteit. In gevangenschap blijkt een winterslaap een belangrijk deel te zijn voor het welzijn van het dier. Indien geen winterslaap door bijvoorbeeld ziekte, moeten dezelfde temperaturen gehandhaafd worden als zomertemperaturen.
Luchtvochtigheid (%): Microklimaten dienen gecreerd te worden in hun buitenverblijf met hogere luchtvochtigheid. Bv onder een struik.
Bodembedekking: Tuinaarde, bosgrond, zavel, sunsplit of dunne dolomiet, eventueel gemixt.
Voedsel: Zoveel mogelijk natuurlijke kruiden zoals, paardenbloem, brand- en dovenetel, weegbree, zevenblad, look zonder look,.. Andijvie en Witloof dienen aangevuld te worden met Heucobs/Agrobs.
UV-licht: De regel blijft een buitenverblijf, De zon valt niet te vervangen, indien voor speciale doeleinden kan binnen; een goede UVB lamp met voorschakelapparaat en niet te droog houden zijn dan belangrijk.


Aanbevelingen voor de kweek:

Voor het kweken is het van belang dat de dieren in een groep van minimaal één man met minstens 3 vrouwen wordt gehouden. Vochtige ca. 25 cm diepe leem/zand plekken dienen aanwezig te zijn voor het leggen van eieren. Als voer moeten zoveel mogelijk natuurlijke, wilde kruiden gevoerd worden en zo min mogelijk gekweekte groentes en fruit. Voor een goede kweek is een winterrust/winterslaap noodzakelijk. Vanwege de vaak overmatige paringsdrang van de mannetjes kan het nodig zijn de mannetjes buiten de paartijd apart te houden van de vrouwtjes.

Het opkweken van de jongen is probleemloos; De huisvesting dient hetzelfde te zijn als ouderdieren, doch kleiner. Voedsel is hetzelfde als voor de ouders, doch klein gesneden. Beschermingsmaatregelen dienen getroffen te worden om nakweek of jonge dieren te beschermen tegen kraaien, eksters, en eventuele andere (huis)dieren.

 

Bronnen:

www.testudo-farm.de
‘Mediterrranean Tortoises': Where and how they live in the wild’, By Wolfgang Wegehaupt, Wegehaupt Verlag, Germany, 2019
‘Naturalistic Keeping and Breeding of Herman’s Tortoises’, By Wolfgang Wegehaupt, Wegehaupt Verlag, Germany ,2009
www.hermannihaven.com
www.trionyx.nl - Verscheidene artikels

 

                                                                                                                                                 

Doneer meteen aan het beschermingsproject door de onderstaande QR-code te scannen met de camera met van je mobiel!

QR code Beschermingsproject 2022

Ga naar boven