Verzorgingsrichtlijn – Testudo hermanni hermanniHerkomst: Zuid Frankrijk & Corsica, De Balearen en het Albera gebergte, Zuid en Centraal Italie en de Italiaanse Eilanden Sicilie & Sardinia
Soort/Ondersoort:  De Testudo hermanni hermanni is de Westerlijke ondersoort. De Oostelijke ondersoort staat gekend als de Testudo hermanni boettgeri.
Biotoop / habitat: Weiden, struiken en open boshellingen, oude wijn- en olijfgaarden
Wetgeving: Cites Appendix II. Europa Bijlage A. Positieflijst Vlaanderen: Ja
Maximale lengte: (cm) 25 cm
Maximaal gewicht (kg) rond de 1-1.5kg
Levensverwachting: (jaren) 50+

 Verblijf

 
Type verblijf: Goed beplant buitenverblijf met kas, eventueel verwarmd.
Aantal dieren: 1
Oppervlakte (m²): Minimum 6m2
Hoogte verblijf (m): 0,3m
Gemiddeld per dier (m²): 1,5m2

 

Temperatuur (°C): Zomer min: 15 zomer max: 35. Nacht temperaturen: Boven het vriespunt 
Winterslaap: Ja, deze soort houdt in zijn natuurlijke habitat een winterslaap. Duur hangt af van lokaliteit. In gevangenschap blijkt een winterslaap een belangrijk deel te zijn voor het welzijn van het dier. Indien geen winterslaap door bijvoorbeeld ziekte, moeten dezelfde temperaturen gehandhaafd worden als zomertemperaturen.
Luchtvochtigheid (%): Microklimaten dienen gecreerd te worden in hun buitenverblijf met hogere luchtvochtigheid. Bv onder een struik.
Inrichting verblijf:  gevarieerd, zon- en schaduwplekken, schuilplekken, onoverzichtelijk met keien en stronken, gevarieerde beplanting.
Bodembedekking: Tuinaarde, bosgrond, zavel, sunsplit of dunne dolomiet, eventueel gemixt.
Voedsel: Zoveel mogelijk natuurlijke kruiden zoals, paardenbloem, brand- en dovenetel, weegbree, zevenblad, look zonder look,.. Andijvie en Witloof dienen aangevuld te worden met Heucobs/Agrobs.
UV-licht: De regel blijft een buitenverblijf, De zon valt niet te vervangen, indien voor speciale doeleinden kan binnen; een goede UVB lamp met voorschakelapparaat en niet te droog houden zijn dan belangrijk.


Aanbevelingen voor de kweek:

Voor het kweken is het van belang dat de dieren in een groep van minimaal één man met minstens 3 vrouwen wordt gehouden. Vochtige ca. 25 cm diepe leem/zand plekken dienen aanwezig te zijn voor het leggen van eieren. Als voer moet zoveel mogelijk natuurlijke, wilde kruiden gevoerd worden en zo min mogelijk gekweekte groentes en fruit. Voor een goede kweek is een winterrust/winterslaap noodzakelijk.

Het opkweken van de jongen is probleemloos; De huisvesting dient hetzelfde te zijn als ouderdieren, doch kleiner. Voedsel is het zelfde als voor de ouders, doch klein gesneden. Beschermingsmaatregelen dienen getroffen te worden om nakweek of jonge dieren te beschermen tegen kraaien, eksters, en eventuele andere (huis)dieren..

 

Bronnen:

www.testudo-farm.de
‘Mediterrranean Tortoises': Where and how they live in the wild’, By Wolfgang Wegehaupt, Wegehaupt Verlag, Germany, 2019
‘Naturalistic Keeping and Breeding of Herman’s Tortoises’, By Wolfgang Wegehaupt, Wegehaupt Verlag, Germany ,2009
www.hermannihaven.com
www.trionyx.nl - Verscheidene artikels

Ga naar boven