Tranendrinkers

Tot deze week dacht ik altijd dat de fotograaf die foto’s maakt zoals de onderstaande, een bijzonder gelukkige dag had. Wat een toeval! Zoals doorgaans bij natuurfotografie: veel wachten en soms geluk hebben, toch?

Mijn verbazing was groot toen ik recent leerde dat dit fenomeen helemaal niet zo bijzonder is en zelfs een naam heeft: lachryphagy, een combinatie van twee woorden, één Grieks en één Latijn. Het Latijnse woord lacrima betekent traan, het Griekse woord phagos betekent iemand die eet. Lachryphagy betekent dus letterlijk traneneter. Insecten, in het bijzonder vlinders, bijen en vliegen, begeven zich naar de ogen van grote zoogdieren en reptielen om hun traanvocht te drinken en zo water, zout, eiwitten en vetten op te nemen. Klieren in de buurt van de ogen van deze dieren – traanklieren genoemd – maken voortdurend tranen om hun ogen vochtig te houden. Diverse insecten profiteren daar dus ook van. Ondanks het fenomeen niet echt bijzonder is, blijven het toch mooie foto’s, vaak van zoetwaterschildpadden uit de Amazone.

Podocnemis unifilis in het 
Yasuni National Park, Amazone, Ecuador.  Pete Oxford/Minden Pictures

Doelstelling NBSV

De NBSV verstrekt informatie over huisvesting, verzorging en kweek van schildpadden die zich in gevangenschap bevinden en over schildpadden in hun natuurlijke leefomgeving. Daarnaast steunt zij nationale en internationale beschermingsprojecten en organiseert landdagen waarop Belgische en Nederlandse liefhebbers van deze dieren elkaar kunnen ontmoeten.

Trionyx cover