Hoe kan ik aan een bepaalde soort komen?

Indien je besloten hebt om een schildpad aan te schaffen, is het belangrijk om je eerst in te lezen in…

Indien je besloten hebt om een schildpad aan te schaffen, is het belangrijk om je eerst in te lezen in de specifieke eisen zoals minimum huisvestingsrichtlijnen en voeding van de soort die je wil. Bepaalde soorten zijn gemakkelijker te verkrijgen dan andere. Ook de kostprijs kan enorm variëren naargelang de beschikbaarheid van de soort. Als vuistregel kan men stellen dat dieren die in gevangenschap geboren zijn vaak gemakkelijker zijn om op te kweken en te houden dan dieren die uit het wild komen. Je kan op de pagina van het kweekarchief kijken of er meldingen zijn van nakweek van de soort die je wenst. Eventueel kun je contact opnemen met onze coördinator van het kweekarchief om zo in contact te komen met kwekers. Een andere optie is om op de Aanbod pagina  te kijken of de soort die je wenst, wordt aangeboden. Eventueel kun je als lid ook zelf een advertentie plaatsen.

Mijn schildpad is vermoedelijk ziek, wat nu?

Als je vermoedt dat je dier ziek is, ga dan vooral niet zelf experimenteren. Zorg dat het dier zo spoedig…

Als je vermoedt dat je dier ziek is, ga dan vooral niet zelf experimenteren. Zorg dat het dier zo spoedig mogelijk bij een goede reptielendierenarts terecht kan zodat de nodige zorg verstrekt kan worden. Let er ook op dat de transportstress tot een minimum beperkt wordt en dat de dieren op temperatuur blijven tijdens de reis van en naar de dierenarts. Hier kun je een lijst vinden van dierenartsen die ervaring hebben met reptielen. Een lijst met Belgische dierenartsen staat hier.

Welke soort schildpad is ideaal om mee te beginnen?

Het een en ander hangt van een aantal factoren af. Belangrijk is je af te vragen of je plaats, tijd…

Het een en ander hangt van een aantal factoren af. Belangrijk is je af te vragen of je plaats, tijd en zin genoeg hebt om de dieren te houden. Schildpadden leven vaak heel lang en een schildpad aanschaffen betekent dus ook vaak een lange termijn verbintenis. Voor waterschildpadden zijn enkele kleinere modderschildpadden soorten vaak goede beginnersdieren. Voor landschildpadden is de Griekse landschildpad zeer aan te raden als beginnersdier. Als je dieren aanschaft, ga indien mogelijk de dieren zelf ophalen bij een kweker. Zo kan je direct een idee vormen van hoe je de dieren kan houden/huisvesten. De meeste kwekers zijn ook zeer gul met verhalen en tips, dus zeker de moeite waard om eens een afspraak te maken. Uiteraard kan je ook altijd eens naar één van onze landdagen komen waar heel veel kwekers samenkomen en waar je ook vaak veel contacten kan leggen.

Ik kan niet meer voor mijn schildpad zorgen; kan de NBSV mij helpen?

De NBSV heeft geen schildpaddenopvang. Wel kunnen wij je helpen om een goede oplossing voor de schildpad te vinden. Voor…

De NBSV heeft geen schildpaddenopvang. Wel kunnen wij je helpen om een goede oplossing voor de schildpad te vinden. Voor meer info kan je mailen met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hoe vaak komt het blad Trionyx uit?

Trionyx verschijnt vijf keer per jaar; nummer 3 is een dubbeldik zomernummer. Meer info over het verenigingsmagazine vind je hier.

Trionyx verschijnt vijf keer per jaar; nummer 3 is een dubbeldik zomernummer. Meer info over het verenigingsmagazine vind je hier.

Ik wil een schildpad aanschaffen. Kan de NBSV mij adviseren?

Via het secretariaat kun je informatie inwinnen. Voor meer info kan je mailen met de secretaris.

Via het secretariaat kun je informatie inwinnen. Voor meer info kan je mailen met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ik heb een schildpad gevonden; wat nu?

De NBSV heeft geen schildpaddenopvang. Wel kunnen wij je helpen om een goede oplossing voor de schildpad te vinden. Voor…

De NBSV heeft geen schildpaddenopvang. Wel kunnen wij je helpen om een goede oplossing voor de schildpad te vinden. Voor meer info kan je mailen met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ik heb een probleem met de papieren van mijn schildpad; kun je mij helpen?

Voor leden zoeken wij een definitieve oplossing voor het probleem. Ben je nog geen lid, dan geven we eenmaal in…

Voor leden zoeken wij een definitieve oplossing voor het probleem. Ben je nog geen lid, dan geven we eenmaal in het kort aan wat er gedaan kan of moet worden. Voor meer info kun je mailen met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kan ik bij de NBSV voedingsmiddelen voor mijn schildpadden kopen?

Ja, dat kan. Carmix en Sporavit is beschikbaar via de vereniging. Klik hier voor meer informatie.

Ja, dat kan. Carmix en Sporavit is beschikbaar via de vereniging. Klik hier voor meer informatie.

Kan ik bij de NBSV schildpadden kopen of verkopen?

Bij Vraag/Aanbod kun je zien welke schildpadden worden aangeboden of gevraagd door leden van de vereniging. De NBSV zelf koopt…

Bij Vraag/Aanbod kun je zien welke schildpadden worden aangeboden of gevraagd door leden van de vereniging. De NBSV zelf koopt of verkoopt geen dieren.

Wat zijn beschermingsprojecten?

Dat zijn projecten die door de NBSV worden ondersteund en die bedoeld zijn om ernstige bedreigde schildpadsoorten te beschermen of…

Dat zijn projecten die door de NBSV worden ondersteund en die bedoeld zijn om ernstige bedreigde schildpadsoorten te beschermen of zelfs te redden. Meer info over specifieke projecten vind je hier.

Wat is een landdag?

Een landdag is onze halfjaarlijkse ontmoetingsdag voor leden en niet-leden. Er zijn interessante lezingen en je kunt er onder meer…

Een landdag is onze halfjaarlijkse ontmoetingsdag voor leden en niet-leden. Er zijn interessante lezingen en je kunt er onder meer schildpadden ruilen en overdragen. Klik hier voor meer informatie.

Je kan een e-mail sturen naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ga naar boven