Update 24 november: wijzigingen omdat één spreker helaas heeft moeten afzeggen, maar zijn lezing is verplaatst naar de voorjaarslanddag 2023. Floris Viiser is bereid gevonden de vrijgevallen tijd op te vullen met twee lezingen.

Beste leden, beste lezers. Alweer de tweede landdag na de coronapandemie! In april 2022 hebben we de voorjaarslanddag voor het eerst gehouden bij Aeres MBO in Barneveld. Naast goede bereikbaarheid met auto en trein bleek de locatie op alle vlakken te voldoen. Zo heeft de opleiding ook een dierentuinvergunning wat betekent dat er heel veel te zien was naast de presentaties. Ook zorgde de NBSV voor de gratis koffie en thee. Door dit succes heeft het bestuur besloten om ook de najaarslanddag 2022 weer te organiseren op deze locatie.

Het programma is weer gevarieerd met extra aandacht voor natuurbescherming/behoud vanuit de praktijk en vanuit de wetenschap. Daarnaast zijn er presentaties over bijzondere schildpaddensoorten die zeker de aandacht verdienen. Een beschrijving van de inhoud van de presentaties staat verderop in deze tekst. Voor en tijdens de pauzes worden er rondleidingen verzorgd in de dierenverblijven. Ook kun je UV-lampen, oud en nieuw, laten testen door de studenten van de opleiding. Valt nog op te merken dat met het vertrek van Gerold Schipper bij Chimaira, deze boekhandel heeft aangegeven dat het economisch niet meer haalbaar is om aanwezig te zijn op de landdagen van de NBSV. 

Tijdstip

Presentatie-onderwerp

Spreker

09.00

Zaal open (met koffie en thee)

 

10.00 - 10.10

Opening, welkom en mededelingen

Robert-Jan Bras

10.10 - 10.40 

Zeeschildpadden in de Caraïben 

Ligstrand of legstrand? De natuur van Aruba

Ard Vreugdenhil

Floris Visser

10.40 - 11.10 Het op een natuurlijke wijze houden van Europese landschildpadden Floris Visser

11.10 - 11.45 

Uit het hart van Afrika, het houden en kweken van de Upemba klapborstschildpad

Ferry Grünewald

11.45 - 12.00 2 rondleidingen Door studenten Aeres

12.00 – 13.30 

Pauze (1,5 uur) - Bedrijfsrestaurant Aeres is geopend

 
 

UV-lampen testen. Neem je nieuwe of oude lampen mee en laat ze de UV waarde meten!

Door studenten Aeres

 13.30 - 14.30

Op weg naar een effectievere inzet voor het behoud van landschildpadden (ondersteund met voorbeelden vanuit de Galapagos eilanden) + discussie

Miranda Van Ligten

14.30 – 14.45 

2 rondleidingen

Door studenten Aeres

14.45 – 15.30 

Pauze

 
15.30 - 16.00

Terugkoppeling beschermingsprojecten

Job Stumpel

16.00 – 16.45

Het houden en kweken van aardschildpadden van het genus Geoemyda: Geoemyda spengleri en Geoemyda japonica

Job Stumpel

16.45

Afsluiting

Robert-Jan Bras 

Na 17.00

Er is gelegenheid om aan te schuiven in Pannenkoekenhuis Schaffelaar. Naast pannenkoeken is er een brede menukaart. Voor iedere portemonnee is er iets te kiezen. 

Helaas is Pannenkoekenhuis Schaffelaar geboekt voor een grote groep. Hierdoor is het beperkt beschikbaar voor aanwandelende gasten (maximaal tien extra gasten). 

Pannenkoekenhuis Schaffelaar
Stationsweg 2 3771 VH
Barneveld

Iedere liefhebber van schildpadden, van jong tot oud, is van harte welkom. Lidmaatschap van de NBSV is niet verplicht. De toegang en het parkeren zijn gratis. Indien men schildpadden mee wil nemen naar een landdag dan moet dit eerst overlegd worden met de organisator van de landdagen (Koert Langeveld, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Dieren mogen niet het gebouw in.

Verder is het ook mogelijk om andere spullen te ruilen of te koop aan te bieden (b.v. terraria, lampen, pompen, planten, etc). Ook hiervoor gelden de volgende voorwaarden:
1.     de te verkopen artikelen moeten een toegevoegde waarde hebben;
2.     gewenste verkopen moeten steeds voor elke landdag worden aangemeld;
3.     er moet plaats zijn;
4.     de organisatie van de landdagen beslist welke leden er op een bepaalde landdag iets ter verkoop kunnen aanbieden.

Plaats en Routebeschrijving

Aeres MBO Barneveld
Barnseweg 3, 3771 RN Barneveld

Openbaar vervoer: 11 minuten lopen (850 meter) vanaf NS station Barneveld (stoptrein)

locatie Aeres Barneveld

 
Auto:
Uit de richting Utrecht/Amersfoort/Zwolle A1 (afslag 16 Voorthuizen);
Vanuit de richting Arnhem over de A12 en de A30 (afslag 4 Scherpenzeel);
Vanuit de richting Apeldoorn over de A1 (afslag 16 Voorthuizen).

Parkeren: om 09.00 uur het hek open bij Aeres dat toegang geeft tot de parkeerplaats op hun terrein.

 

Inhoud presentaties en introductie sprekers 26 november 2022 

Presentatie Ard Vreugdenhil (verplaatst naar april 2023)
Titel: Zeeschildpadden in de Caraïben
Inhoud: Ard Vreugdenhil is natuurbeschermer en field coordinator bij Stichting Sea Turtle Conservation Curaçao (STCC). Natuurbeheer op Curaçao betekent roeien met de riemen die je hebt, soms tegen sterke (politieke) stroming in en in een onderwaterwereld met veel bedreigingen. Ard werkt met groene zeeschildpadden, karetschildpadden en onechte karetschildpadden, zowel nesting als in water. Dat betekent gevarieerd werk, veel verzamelen van data maar ook leren omgaan met specifieke bedreigingen. In zijn presentatie wil hij focussen op fibropapillomatose (een herpesvariant) bij Chelonia mydas, maar natuurlijk ook een kijkje geven in de paradijselijke onderwaterwereld van Curaçao. Op natureconnecting.org is meer te lezen over zijn achtergrond en educatielink. Voor beeldmateriaal: Instagram @curacaoturtles en @ardvreugdenhil
 
Presentatie Ferry Grünewald 
Titel: Uit het hart van Afrika, het houden en kweken van de Upemba klapborstschildpad 
Inhoud: Ferry is een oude bekende binnen de vereniging, het bekende gezicht achter de schildpadden T-shirts. Dat hij ook een ervaren schildpadden houder en kweker is, met name schildpadden uit Afrika is minder bekend. In zijn presentatie laat hij ons zien hoe hij zijn Upemba klapborstschildpadden (Pelusios upembae) houdt en kweekt. 
 
Presentatie Miranda Van Ligten
Titel: Op weg naar een effectievere inzet voor het behoud van landschildpadden
Inhoud: Als kind had Miranda al een fascinatie voor de natuur. Nu, jaren later, heeft zij van haar passie haar werk kunnen maken als ecoloog. Bij haar afstudeeronderzoek wilde zij graag onderzoeken op welke manier de bescherming van landschildpadden effectiever kan. Ook was zij nieuwsgierig of het integreren van wetenschappelijke kennis en praktijkervaring daarbij kan helpen. Tijdens haar presentatie neemt zij ons mee in de wereld van de natuurbescherming en dan specifiek waar het gaat om het behoud van landschildpadden. Haar presentatie zal zij ondersteunen met voorbeelden vanuit de Galapagoseilanden (Ecuador), waar zij in november dan net vandaan komt. Tijdens en na de presentatie is er ruimte voor discussie.
 
Presentatie Job Stumpel
Titel: Terugkoppeling beschermingsprojecten
Inhoud: Onze conservation officer Job Stumpel geeft een terug- en vooruitblik op de lopende en komende beschermingsprojecten.
 
Presentatie Job Stumpel
Titel: Het houden en kweken van aardschildpadden van het genus Geoemyda: Geoemyda spengleri en Geoemyda japonica
Inhoud: De presentatie van Job, zal gaan over zijn ervaringen met het houden van en kweken met de beide soorten aardschildpad van het genus Geoemyda: Geoemyda spengleri en Geoemyda japonica. Job kweekt Geoemyda spengleri al in de vierde generatie in gevangenschap. Een echte aanrader dus!

Beschermingsproject 2022: Cyclanorbis elegans (Zuid-Soedan)

Het beschermingsproject dat de NBSV in 2022 steunt, gaat over de rugvlekweekschildpad (Nubian flapshell turtle, Cyclanorbis elegans).
  Startdatum: Jan, 1 2022   Einddatum: Dec, 31 2022
€2.447 Gedoneerd
€3.500 Doel

Doneer meteen aan het beschermingsproject door de onderstaande QR-code te scannen met de camera met van je mobiel!

QR code Beschermingsproject 2022

wordnulid

button geef nu jouw nakweek op 1

Tot en met 20 februari 2022 zijn door 37 kwekers 1119 nakweekdieren opgegeven.
Ga naar boven