FAQ: Kies een categorie.

Een vraag over onze vereniging? bekijk dan even de meest gestelde vragen hier.

Door lid te worden steun je de hoofddoelen van de NBSV namelijk het behoud van de schildpad in de natuur en de optimale verzorging en soortenbehoud van schildpadden in gevangenschap.

Als lid ontvang je ook 5x per jaar het gespecialiseerde verenigingsmagazine Trionyx.


Je kunt je aanmelden via onze website; zie bij: Lid worden.

Het lidmaatschap kost € 33 per jaar.

Een landdag is onze halfjaarlijkse ontmoetingsdag voor leden en niet-leden.
Er zijn interessante lezingen en u kunt er onder meer schildpadden ruilen en overdragen.


2x per jaar gaat de Nederlandse landdag door te Maarn (november, april), 1x per jaar gaat de belgische landdag door te Zemst (Augustus)

Dat zijn projecten die door de NBSV worden ondersteund en die bedoeld zijn om vaak ernstige bedreigde schildpadsoorten te beschermen of zelfs te redden.

Meer info over specifieke projecten vind je hier

Bij Vraag/aanbod kunt u zien welke schildpadden te koop worden aangeboden of gevraagd. Iedereen kan daarop reageren. Om zelf een bericht te plaatsen moet u eerst lid worden.

Niet-leden kunnen informatie ontvangen en artikelen uit ons verenigingsblad Trionyx. Dat laatste kost € 2,50 per artikel. Voor leden is dit gratis. Voor meer info kan je mailen met de secretaris: secretaris@trionyx.nl

Via het secretariaat kunt u informatie inwinnen. Voor meer info kan je mailen met de secretaris: secretaris@trionyx.nl

Trionyx verschijnt 5 keer per jaar; nummer 3 is een dubbeldik zomernummer.
Meer info over het verenigingsmagazine vind je hier

Enkele covers:

Om absoluut onafhankelijk te kunnen opereren en zelfs de schijn van belangenverstrengeling te vermijden, doet de NBSV niet aan het ruilen van links met commerciële bedrijven.

 

Een vraag over het houden en verzorgen van schildpadden? Bekijk dan even de meest gestelde vragen hier.

Voor leden zoeken wij een definitieve oplossing voor het probleem. Ben u nog geen lid, dan geven we eenmaal in het kort aan wat er gedaan kan of moet worden. Voor meer info kan je mailen met de secretaris: secretaris@trionyx.nl

De NBSV heeft geen schildpaddenopvang. Wel kunnen wij u helpen om een goede oplossing voor de schildpad te vinden. Voor meer info kan je mailen met de secretaris: secretaris@trionyx.nl

De NBSV heeft geen schildpaddenopvang. Wel kunnen wij u helpen om een goede oplossing voor de schildpad te vinden. Voor meer info kan je maielen met de secretaris: secretaris@trionyx.nl

Het één en ander hangt van een aantal factoren af. Belangrijk is je af te vragen of je plaats, tijd en zin genoeg hebt om de dieren te houden. Schildpadden leven vaak heel lang en een schildpad aanschaffen betekent dus ook vaak een lange termijn verbintenis. Voor waterschildpadden zijn enkele kleinere modderschildpadden soorten vaak goede beginnersdieren, voor landschildpadden is de griekse landschildpad zeer aan te raden als beginnersdier. Als je dieren aanschaft ga indien mogelijk de dieren zelf ophalen bij een kweker, zo kan je direct een idee vormen van hoe je de dieren kan houden /huisvesten. De meeste kwekers zijn ook zeer gul met verhalen en tips, dus zeker de moeite waard om eens een afspraak te maken.
Uiteraard kan je ook altijd eens naar één van onze landdagen komen waar heel veel kwekers samenkomen en waar je ook vaak veel contacten kan leggen.

Enkele van de meest voorkomende beginnerssoorten.

De Griekse landschildpad
(Testudo hermanni)
Stinkpot
(Sternotherus oderatus)
Driestreep modder schildpad (kinosternon baurii)

 

Als je vermoed dat je dier ziek is ga dan vooral zelf niet gaan experimenteren. Zorg dat het dier zo spoedig mogelijk bij een goede reptielen dierenarts terecht kan zodat de nodige zorgen kunnen vertrekt worden. Let er ook op dat de transportstress tot een minimum beperkt wordt en dat de dieren op temperatuur blijven tijdens de trip van en naar de dierenarts. In het menu kan je onder verzorging een lijst vinden van Dierenartsen die ervaring hebben met Reptielen.

Indien je beslist hebt om een schildpad aan te schaffen is het interessant om je eerst in te lezen in de specifieke noden zoals minimum huisvestingsrichtlijnen en voeding van de soort die je wil. Bepaalde soorten zijn gemakkelijker aan te geraken dan andere, ook de kostprijs kan enorm variëren naargelang de beschikbaarheid van de soort. Als vuistregel kan men stellen dat dieren die in gevangenschap geboren zijn vaak makkelijker zijn om op te kweken en te houden dan dieren die uit het wild komen. Je kan op de pagina van het kweekarchief kijken of er meldingen zijn van nakweek van de soort die je wens. Eventueel kan je contact opnemen met onze coördinator van het kweekarchief om zo in contact te komen met kwekers. een andere optie is om op de aanbod pagina even te gaan kijken of de soort die je wenst wordt aangeboden. Eventueel kan je als Lid ook zelf een zoekertje plaatsen. Op de Website van het ESF worden ook vaak dieren aangeboden die een nieuwe thuis zoeken.

Gallerij

DSC00541.png
Ga naar boven